Kinetoterapie sau terapia prin mișcare. Cu proveniența din greacă (kinetos – mobil, therapeia – terapie), de cele mai multe ori, kinetoterapia este asociată cu gimnastica medicală folosită strict în cazul unui traumatism sau a unei afecțiuni.

Ce este de fapt?

Terapie prin mișcare, benefică și recomandată oricărei persoane care vrea să se simtă mai bine în propriul corp. Terapie care previne apariția unor afecțiuni,  menține coloana vertebrală, musculatura, oasele și articulațiile sănătoase. Terapie care ajută la recuperarea unor afecțiuni locomotorii dar și la funcționarea optimă a organelor interne.

Când spun locomotor, mă refer la tot ceea ce contribuie pentru ca noi să ne mișcăm liber și să ne putem desfășura activitățile zilnice fără niciun fel de restricție. Oase, tendoane, ligamente, articulații, mușchi, nervi spinali, toate acestea fac parte din sistemul locmotor și împreună formează o “schelă” de susținere a corpului uman. O schelă care dacă se dezaliniază sau dacă suferă vreo problemă, întreg corpul se dezechilibrează și își pierde simetria.

kinetoterapie

Cum poate fi de folos kinetoterapia în cazul acesta? 

Atunci când apare o afecțiune sau un dezechilibru la nivel musculo-scheletal sau neurologic și “impulsul” mișcării nu mai vine din interiorul corpului, kinetoterapia vine ca un factor “extern” care promovează mișcarea și nu orice mișcare, ci mișcarea corectă, simetrică și eficientă.

Există 3 tipuri de kinetoterapie:

Kinetoterapia profilactică, sau gimnastica medicală care îmbunătățește considerabil condiția fizică, crește capacitatea de efort, relaxează musculatura, îmbunătățește postura, sănătatea fizică și chiar cea psihică. Totodată oprește cronicizarea anumitor afecțiuni severe sau previne complicațiile. 

Ce presupune? Un program individualizat de exerciții fizice active, tehnici de relaxare, masaj medical sau alte tipuri de terapii manuale

Efectele kinetoterapiei constau în obținerea unui tonus muscular mai bun, îmbunătățirea posturii și menținerea simetriei corpului, îmbunătățirea coordonării și a echilibrului, prevenirea apariției afecțiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice sau locomotorii. Mai mult decât atât, exercițiile terapeutice stimulează secreția de endorfine care te va ajuta să te relaxezi și să ai o stare de bine. 

Kinetoterapia de recuperare

Obiectivul principal al acesteia este de a reda sau a reface diverse funcții ale aparatului locomotor care au fost afectate în urma unor traumatisme sau a unor afecțiuni. Acest obiectiv se atinge prin programe kinetice cu exerciții special alese pentru fiecare pacient în parte. 

Kinetoterapia pediatrică

Aceasta este dedicată micuților. Fie că este vorba de bebeluși, preșcolari sau școlari, kinetoterapia pediatrică folosește tehnici specifice adaptate stadiului de dezvoltare a copilului.

Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie?

Adesea aud întrebarea aceasta de la pacienți sau chiar de la prieteni. Pe scurt, kinetoterapia și fizioterapia au aceeași misiune, dar mijloace diferite. Diferența dintre acestea este faptul că fizioterapia se bazează în principal pe folosirea unor agenți fizici cum ar fi lumina, căldura, curentul electric, undele magnetice sau mecanice, în timp ce kinetoterapia se folosește de exercițiul fizic pentru recuperare. Cel mai important este că acestea sunt complementare și pot fi folosite în tandem, pentru a ajuta la recuperarea pacienților.

Obiectivele kinetoterapiei?

Sunt multe și diverse, dar în continuare îți voi spune care sunt obiectivele sale principale și beneficiile pe care acestea le au asupra întregului organism:

  • Prevenția apariției afecțiunilor musculare și osteo-articulare curs kinetoterapie
  • Obținerea sau menținerea unei posturi corecte
  • Menținerea simetriei corpului
  • Îmbunătățirea funcției respiratorii
  • Îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice
  • Creșterea capacității la efort
  • Îmbunătățirea funcției cardiace
  • Ameliorarea durerilor musculare
  • Recuperarea postoperatorie
  • Recuperarea după traumatisme
  • Îmbunătățirea coordonării și a echilibrului pentru prevenirea căzăturilor
  • Reducerea simptomatologiei unor afecțiuni reumatologice, neurologice sau metabolice.
  • Evitarea intervențiilor chirurgicale în unele situații
  • Gestionarea afecțiunilor ce apar odată cu vârsta

Pe scurt, fie că ai suferit sau nu un traumatism, fie că ai sau nu dureri musculare, kinetoterapia, sau terapia prin mișcare sau gimnastica medicală, este o formă de mișcare terapeutică, o formă de mișcare adaptată nevoilor tale și corpului tău, care îți va îmbunătăți starea fizică și pishică.

Vrei să vorbim personal despre o afecțiune pe care o ai, sau vrei să afli mai multe despre cum pot fi alături de tine? Scrie-mi AICI și te voi contacta în cel mai scrut timp.