O terapie complexă, creată prin îmbinarea armonioasă a mai multor tehnici special alese pentru menținerea simetriei corpului, pentru relaxarea musculară, alinierea coloanei vertebrale și menținerea spațiului intervertebral.
Cum și unde am învățat terapiile manuale mixte?
În anul 2013 am ajuns chiar eu pe mâinile celui care a creat acest tip de terapie și care mi-a devenit apoi profesor și exemplu în orice înseamnă anatomie, terapii manuale mixte și funcționarea organismului uman.
Fiind deja studentă la facultatea de kinetoterapie, am ales terapiile manuale mixte ca prima mea specializare. Am urmat un curs de 3 ani la fundația Varuna (un loc tare drag sufletului meu, loc care a contribuit la revenirea mea în România, după cei 5 ani în care am locuit în Salonic și locul în care astăzi lucrez cu drag și spor alături de colegii mei).
Chiar după primele ore am început să îmi caut printre prieteni persoane dornice să mă lase să practic manevrele pe care le învățam. Au urmat sute, chiar mii de ore de practică, atât la curs, cât și practica mea personală, cu oricine îmi apărea în cale și îmi permitea să îmi exersez tehnicile.
Cu pași timizi la început, am avut și primii pacienți “adevărați” care mi-au pășit pragul cabinetului, la început în București, apoi în Salonic, unde am avut propriul cabinet. Timp de 5 ani am lucrat pe cont propriu în Salonic și am dus cu bucurie și încredere terapiile manuale mixte pe tărâm elen, unde pot spune că au fost foarte apreciate.
Astăzi mă bucur să spun că „mi-au trecut prin mâini” sute de oameni, cu vârste între 4 și 96 de ani
Cum decurge o ședință de MMT sau terapii manuale mixte?
În primul rând vreau să știi că trebuie să porți haine lejere, în care te simți confortabil. Nu se folosește ulei și nici nu trebuie să rămâi în lenjerie intimă pe durata terapiei. Se lucrează pe o saltea tare confortabilă, pe care îți garantez că te vei simți atât de bine, încât nu o să mai vrei să te ridici.
Un RMN sau măcar o radiografie este binevenită, mai ales în cazul în care ai anumite dureri cu care te confrunți și despre care trebuie să știu.
Primele 10, poate 15 minute, în funcție de cât de prieten ești cu mișcarea, sunt dedicate unei serii de 21 de exerciții care sunt special alese pentru obținerea sau menținerea simetriei corpului. Totodată, aceste exerciții sunt o oportunitate pentru mine, ca terapeut, să observ felul în care te miști, limitările pe care le ai la anumite mișcări și gradul de mobilitate al corpului tău.
După ce terminăm cu exercițiile, ajungem la salteluța minune despre care ți-am spus mai sus. Aici o să simți “pe pielea ta” beneficiile terapiilor manuale mixte. Se lucrează tot corpul, de la cervicală, până la vârful degetelor de la picioare, prin tehnici adaptate nevoilor corpului tău. Tehnici care au ca obiectiv relaxarea musculară, alinierea coloanei vertebrale, menținerea spațiului intervertebral și eliberarea inervației nervilor spinali.
Nervii spinali sunt acei nervi care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale și ajung peste tot prin corp, inclusiv la organe. Atunci când un nerv este pensat din cauza unei dezalinieri a coloanei vertebrale, el trimite cu pâna la 60% mai puțin impuls nervos organelor. Ce înseamnă asta? Organele nu vor putea funcționa la capacitate maximă și în timp, pot apărea diferite disfuncții sau afecțiuni.
Ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți că nervul spinal este un furtun, iar organele sunt o grădină care are nevoie să fie udată pentru a-și păstra frumusețea. Ce se întâmplă atunci când se îndoaie furtunul? Exact același lucru se întâmplă și cu nervul, atunci când vertebrele coloanei nu mai sunt aliniate normal.
Prin toate tehnicile terapiilor manuale mixte, am grijă ca fiecare vertebră în parte să fie “la locul ei” și întreg corpul să fie în simetrie. Atunci când este cazul, manevrele terapeutice sunt combinate cu exerciții izometrice sau cu tehnici de stretching și respirație.
Respirația este un alt aspect important în timpul terapiei. Cu cât vei respira mai profund, cu atât voi putea lucra și eu mai bine și musculatura ta îmi va permite să ajung în profunzimea țesutului, astfel terapia va fi mult mai eficientă.
Terapia și exercițiile vor dura aproximativ 50 de minute, după care este important să rămâi câteva minute pe saltea și să te relaxezi. Astfel, corpul tău va putea prelua noua memorie de după terapie. La ce anume mă refer? La faptul că după terapie corpul tău va fi pus în simetrie, dar așa cum deja știi probabil, musculatura are o memorie și pentru a nu reveni imediat la ceea ce ea era obișnuită (o postură incorectă, asimetrie corporală etc) este important să rămâi câteva minute nemișcat pe saltea.
În ce cazuri sunt utile terapiile manuale mixte?
- prevenția apariției durerilor musculare și articulare
- hernii de disc (cele care nu necesită intervenție chirurgicală)
- vertij
- dureri musculare
- dureri articulare
- scolioză – atât în cazul adulților cât și a copiilor
- cifoză – atât în cazul adulților cât și a copiilor
- recuperarea după avc (accident vascular cerebral)
- reducerea mobilității articulare
- dureri de cap cauzate de problemele în zona cervicală
- dureri abdominale cauzate de problemele în zona lombară
- menținerea simetriei corpului
- menținerea unei stări de bine atât fizice cât și psihice
Pentru mine și pentru sute de alți oameni, terapiile manuale mixte au fost și sunt în continuare, acea terapie “minune” care scoate ce-i mai bun din mine și care echilibrează corpul exact așa cum are el nevoie în momentul respectiv.
Vrei să faci și tu parte dintre acele sute de oameni care se bucură de beneficiile terapiilor manuale mixte? Scrie-mi un mesaj AICI și voi reveni cu un mesaj în cel mai scurt timp.
[…] abdominal, pe care îl aplic în terapiile manuale mixte este un real succes în abordarea durerilor de la nivelul mușchiului psoas, deoarece reduce […]
[…] la masaj, terapii manuale mixte, sau orice altă terapie știi că te ajută/ […]