Pe lângă faptul că sunt kinetoterapeut, sunt și unul dintre acei oameni cărora le place să facă mișcare și mai ales să iasă la alergat. Știu exact cum este să ai febră musculară de la alergare și să simți că te doare fiecare bucățică de corp, însă totodată știu cât de multe beneficii are acest tip de exercițiu fizic.

Unul dintre cele mai importante beneficii este că stimulează circulația sanguină, “antrenează” inima și astfel ea pompează mai mult sânge oxigenat și nutrienți către toate organele. De asemenea, te “educă” să ai o respirație corectă, care este foarte importantă pentru întregul organism, dar mai ales pentru funcționarea optimă a creierului.

Jogging, Alergare, Respirație

Dacă vrei să-ți modelezi corpul și să scapi de câteva kilograme, alergarea te va ajuta să obții rezultatele pe care ți le dorești, deoarece stratul adipos “se topește” și musculatura devine mai tonifiată și mai puternică. 

Alergarea, ca și alte exerciții fizice, joacă un rol important în starea de spirit. Cu siguranță te vei simți mult mai bine după un antrenament intens, deoarece creierul tău va secreta endorfine, numiți și hormonii fericirii. Te va ajuta și să câștigi mai multă încredere în tine și în corpul tău.  Dacă ieși constant la alergat, știi ce senzație grozavă ai când reușești să alergi distanța pe care ți-ai propus-o.

Poți avea toate aceste beneficii, dar pentru asta TREBUIE SĂ ALERGI CORECT.  În caz contrar, apare riscul de a te accidenta.

Văd din ce în ce mai mulți oameni care ies la alergat și adevărul este că asta mă bucură tare mult. Mă bucură să văd oameni care “se scutură” de sedentarism, și “îmbrățișează” mișcarea, având astfel grijă de starea lor fizică și totodată emoțională. În același timp, datorită profesiei mele, nu pot să nu observ cât de greșit aleargă unii dintre acești oameni dornici de mișcare. Acesta a fost motivul pentru care am început acest articol. Vreau să îți spun câteva lucruri de bază pe care îți recomand să le faci de fiecare dată când ieși la alergat.

În primul rând, dacă abia acum îți dorești să implementezi un nou obicei activ și ai ales alergarea, dar ai câteva kilograme în plus, îți recomand să începi pentru o perioadă cu un mers alert, apoi treptat să treci la alergarea ușoară, pe distanțe mici. Este important să începi cu mersul alert, deoarece kilogramele în plus, sunt o presiune în plus pe articulații, iar vibrațiile din timpul alergării îți pot face mai mult rău decât bine. Pune-te în mișcare în primă fază, mergi alert, reobișnuiește-ți corpul cu mișcarea și abia apoi pune-te pe alergare. Ai răbdare cu propriul corp!

Când începi să alergi, sau dacă deja faci asta, trebuie să acorzi atenție posturii corpului.  Ține spatele drept și umerii ușor înapoi în timp ce alergi. Nu  lăsa umerii să cadă înainte pentru că nu vei putea respira corect și vei pierde unul dintre cele mai importante beneficii ale alergării.  Dacă duci umerii în față, coloana vertebrală se curbează în față și acest lucru nu va permite diafragmei (mușchi principal în procesul respirator) să facă mișcarea completă în inspir și expir. De asemenea, cutia toracică nu va avea aceeași flexibilitate și plămânii nu se vor putea umple complet de aer.

Jogging Relaxare Alergare

Este important să menții și capul drept. Imaginează-ți că acesta trebuie să formeze o linie dreaptă cu coloana vertebrală. Din cauza orelor petrecute la birou, cel mai probabil fără să-ți dai seama, ții și tu capul orientat puțin înainte.  Acest lucru te va împiedica să respiri corect. Ține-ți privirea înainte și nu în jos.

Mâinile! Ține-le aproape de corp, nu ține pumnii strânși, pentru că acest gest simplu îți va încorda întregul braț și nu ține nimic în mâini. Lasă-le să se miște natural pe lângă corp.  Gândește-te că atunci când îți miști brațele, se mișcă și coastele și implicit cutia toracică. Dacă brațele se mișcă simetric și corect, coastele tale vor face la fel și acest lucru va ajuta plămânii să se umple cu tot aerul de care au nevoie.  În caz contrar, menținerea brațelor într-un loc fix, de obicei îndoite, la nivelul pieptului, poate împiedica respirația corectă.

Când alergi, trebuie să calci mai întâi cu partea din față a piciorului, pe degete.  Doar când mergem, călcăm mai întâi pe călcâie și apoi pe degete.  În alergare este exact opusul.  Ai grijă de asta cât poți de mult pentru a nu pune mai multă greutate pe genunchi și pentru a-i proteja de eventualele accidentări. 

Poartă adidași speciali pentru alergare.  Aceștia îți vor proteja articulațiile și vor reduce vibrațiile care se produc absolut în tot corpul, până la nivelul creierului. Îți sugerez să eviți să alergi pe asfalt, mai ales dacă ai posibilitatea să alergi pe pământ sau pe un teren special pentru alergare.

Dacă ai nevoie să te hidratezi, după sau în timp ce alergi, nu bea prima înghițitură de apă, ci curăță-ți gura de toxinele colectate din alergare și apoi scuip-o. După ce faci asta, te poți hidrata în voie.

Oricât alergi, este important să alergi corect. Întotdeauna să faci încălzire și nu doar pentru articulațiile picioarelor, ci pentru tot corpul, pentru că alergarea este un exercițiu complex, care implică multe grupe musculare, multe articulații, coloana vertebrală și toate organele.

Alergarea, ca și alte tipuri de exerciții, necesită atenție și antrenament pentru a fi făcută corect. Desigur, o poți combina apoi cu terapii speciale, cu masaj, cu stretching, sau  cu diferite tipuri de yoga, care te vor ajuta să-ți relaxezi musculatura, să îți menții mobilitatea articulară și flexibilitatea musculară, să iti menții corpul în simetrie și cu o postură corectă. 

alergare jogging miscare fit workout

Indiferent dacă vrei să îți modelezi corpul, să ai un stil de viață sănătos și activ, sau să alergi distanțe mai mari, îți recomand cu mare drag să ții cont de toate sfaturile pe care le-ai citit în acest articol. 

Este tare important să faci mișcare, dar cel mai important este să faci mișcare corect! În caz contrar, riști ca în timp, să te accidentezi, să îți soliciți articulațiile și coloana mai mult decât este necesar, sau chiar să nu mai poți practica activitățile tale fizice preferate. 

Prevenția este mai bună decât recuperarea! Sunt doar la un click distanță de tine dacă vrei să afli să te ghidez spre un stil de viață sănătos și activ. Scrie-mi AICI și eu reveni cu un mesaj către tine în cel mai scurt timp.

Photos from www.canva.com – varianta Canva Pro