Dacă ți-aș spune că există un mușchi al sufletului… câtă atenție i-ai oferi și cât de multe ai vrea să afli despre el?

Așa cum am mai spus în alte articole, corpul este un receptor fantastic de bun al emoțiilor. Orice emoție simțim, fie ea buna sau NEbună, ea rămâne acolo în memoria sistemului nervos și a corpului. Ea se poate manifesta sub formă de încredere, putere, sau sub formă de vulnerabilitate, durere, amețeli, tensiune musculară sau te miri ce alte simptome la nivel somatic.

Mușchii și organele sunt printre cei mai buni “prieteni” ai emoțiilor negative, așa că acolo au grijă să se pitească și să rămână până când ai grijă să faci ceva pentru a le “elimina” cu drag și grijă. 

Emoții

În articolul de astăzi îți voi spune despre un mușchi tare important, atât pentru corp, cât și pentru emoții.

Mușchiul psoas, numit și mușchiul sufletului, este unul dintre acei mușchi sensibili la impulsurile sistemului nervos, în primul rând datorită poziționării acestuia, dar și datorită rolului pe care îl are în viața noastră de zi cu zi. 

Un mușchi puternic, care poate fi chiar “în capul listei” cu cei mai masivi mușchi din corp, psoasul are un rol unic și esențial, deoarece este singurul mușchi care leagă coloana vertebrală de membrele inferioare.

Dar totodată, un mușchi sensibil la emoții, emoții pe care le poți simți doar atunci când reușești să îl relaxezi și să îl “întinzi”. Sensibil la emoții pentru că este în strânsă legătură cu diafragma și respirația și este poziționat în apropierea centrului de greutate a corpului, ceea ce îi oferă un rol esențial în menținerea echilibrului și în influențarea sistemului nervos.

Înainte să îi descoperim sensibilitatea, hai să îi admirăm puterea și să înțelegem de ce este un mușchi atât de important pentru bunăstarea noastră fizică, dar și emoțională.

Mușchiul psoas

Din punct de vedere mecanic, psoasul este singurul mușchi care face legătura între extremitatea superioară a corpului și cea inferioară. Este singurul mușchi care stabilizează șoldul de coloana lombară. Este un mușchi postural estențial, care permite flexia coapsei, face posibil statul în picioare, echilibrul trunchiului și mersul.

Mai mult decât atât, partea sa superioară se întrepătrunde cu diafragma și este direct influențat de respirație.

Acesta este unul dintre motivele pentru care este foarte sensibil la emoții, deoarece el reacționează de fiecare dată când respirația ta nu este una lină și relaxată.

 

Acum hai să vedem cum și de ce se acumulează atât de multe emoții la nivelul acestui mușchi al sufletului?

Așa cum ți-am spus deja, mușchiul psoas este în strânsă legătură cu diafragma. Ca memento (ca o mică aducere aminte), diafragma este mușchiul considerat centrul de control al respirației, și joacă un rol vital în funcționarea organismului uman. Ea formează un perete între plămâni și organele abdominale. În timpul inspirului ea coboară spre pelvis și creează spațiu în cutia toracică, pentru ca plămânii să se umple de aer și în expir ea urcă spre cutia toracică și ia formă de cupolă. Fiind conectată de psoas prin tendoane, la fiecare mișcare, provoacă mișcarea acestuia și viceversa. Tocmai din acest motiv, un psoas tensionat, va împiedica mișcarea lină și completă a diafragmei iar o respirație îngreunată sau obstrucționată va afecta funcționalitatea mușchiului psoas.

Diafragma

Acum hai să facem un mic exercițiu de imaginație, ca să înțelegi exact unul din motivele pentru care mușchiul psoas este un mușchi al sufletului și este foarte sensibil la emoțiile pe care tu le simți.

Amintește-ți de un moment în care te-ai supărat foarte tare și parcă aveai un nod în stomac, exact în “coșul pieptului” … da…acolo era o senzație de parcă cineva te strângea și nu îți dădea voie să plângi, să urli și nici măcar să respiri. Acea senzație, nu era doar o senzație, era respirația ta care chiar era obstrucționată. Era diafragma ta care a rămas blocată și nu mai putea să-și facă lin și natural mișcările care îți asigură o respirație lină. Era mușchiul psoas care și el se blocase și care era din ce în ce mai tensionat. Cel mai probabil acea senzație a trecut în scurt timp, dar așa cum spuneam în unul din articolele anterioare despre somatizare, ea a rămas acolo în memoria sistemului tău nervos și ca manifestare, a rămas sub forma unei tensiuni a mușchiului psoas. 

Cu siguranță pe parcursul vieții tale, nu a fost doar un astfel de moment de supărare, cu nod în stomac și respirație blocată sau…accelerată și toate aceste momente… au rămas acolo, ca o tensiune surdă a mușchiului psoas, o tensiune care în timp se poate transforma în durere de spate, în junghiuri pe care le simți în spate atunci când respiri, în dureri în zona inghinală și câteodată și respirație îngreunată.

O altă emoție la care reacționează foarte ușor mușchiul psoas, este frica. De ce? Pentru că el este conectat de rinichi prin fascii (fascia este un țesut conjunctiv pe care îți sugerez să ți-l imaginezi ca pe un ambalaj al corpului, deoarece învelește mușchii, oasele, articulațille, organele, arterele și chiar și celulele).

Glandele suprarenal

Glandele suprarenale sunt cele mici roșii, pe care le poți vedea deasupra rinichilor.

Rinichii, sunt o pereche de organe esențiale ale aparatului excretor, care au rolul de a elimina “deșeurile” din organism și de a menține echilibru electrolitic. Exact deasupra celor doi rinichi, se află glandele suprarenale. Acestea sunt cele mai mari glande endocrine din corp, responsabile să elibereze peste 50 de hormoni, printre care și hormonii de stres. Ele ajută corpul să se adapteze la stres și ele îți asigură supraviețuirea în condiții de stres. 

Mușchiul psoas, fiind conectat prin fascii cu rinichii, este implicit conectati cu glandele suprarenale și cu… emoțiile și mai ales cu frica.

Ce poți face pentru asta? Cum poți să ai un mușchi al sufletului relaxat?

În primul rând trebuie să lucrezi restul musculaturii. Așa cum spuneam la începutul articolului, mușchiul psoas are un rol estențial în ortostatism (statul în picioare), în mers, echilibru, postură, etc. Toate aceste roluri importante pe care le are, îl și solicită foarte mult, de aceea are nevoie de ajutor celorlalți mușchi implicați direct în postură, mers, echilibru. Aceștia sunt mușchii abdominali, mușchii extensori ai coloanei, mușchii feselor și musculatura coapselor. 

Gândește-te că orice mușchi care poate ajuta la echilibrarea și centrarea bazinului, este un ajutor pentru mușchiul psoas.

Îți recomand să începi cu exercițiile pentru tonifierea abdomenului și să le combini cu cele pentru tonifierea musculaturii spatelui (extensiile).

O altă modalitate de a relaxa mușchiul psoas este stretchingul. Îți recomand ca stretchingul să fie unul lent și profund. Rămâi cel puțin 5 respirații complete (inspir și expir) într-o poziție. Astfel exercițiile vor acționa profund, atât asupra muschiului, cât și asupra fasciei (cea despre care ți-am spus că este conectată cu rinichii și cu glandele suprarenale).

Yinyogaun tip de yoga care aplică un stres moderat asupra musculaturii și  acționează eficient asupra țesuturilor profunde – oase, ligamente, tendoane, fascie, cu scopul de a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea corpului.

Yin yoga

Dacă în alte practici yoga este important aliniamentul corpului când faci asanele (posturile), în yin yoga este important să lași corpul relaxat, deoarece unul dintre obiective sale este activarea sistemului parasimpatic (sistemul nervos responsabil pentru relaxare, odihnă și digestie). 

În anul 2020 am devenit instructor yinyoga și de atunci mă bucur constant de această practică, pe care m-aș bucura să o împart și cu tine. Îmi poți lăsa un mesaj aici, în formularul de contact.

Respirația abdominală, este și ea o metodă eficientă pentru a detensiona și activa diafragma și implicit mușchiul psoas. Cea mai simplă modalitate de a respira abdominal este să te întinzi în pat, să pui palma pe abdomen și să te asiguri că atunci când inspiri umfli burta și când expiri, palma se duce sub nivelul coastelor.

Masajul abdominal, pe care îl aplic în terapiile manuale mixte este un real succes în abordarea durerilor de la nivelul mușchiului psoas, deoarece reduce presiunea de la nivelul abdomenului, deblochează diafragma și relaxează mușchiul psoas.

Acum că știi de existența unui mușchi al sufletului… așa-i că vei fi mai atent? Așa-i că vei avea mai multă grijă de el, astfel ca el să aibă mai multă grijă de bunăstarea ta fizică și totodată psihică? 

Dacă ți s-a părut interesant articolul și abordarea mea, spune-mi AICI ce alte teme ți-ar plăcea să dezbat pe site și îți promit că în cel mai scurt timp, va apărea articolul care îți va clarifica nelămuririle.

Photos from www.canva.com – varianta Canva Pro