Un stil relativ nou de yoga ca și practică,  dar foarte valoros în epoca vitezei în care trăim,  yin yoga este din ce în ce mai apreciat de persoanele care vor să încetinească ritmul, să ia o pauză de la goana responsabilităților zilnice și să fie în contact cu corpul lor.

Așa cum îmi place mie să spun: “într-o lume plină de yang, hai să fim yin”.

Cu siguranță ai auzit de yin (elementul pasiv, feminin, introvertit, intim, vesel) și yang (elementul plin de vitalitate, activ, luptător, masculin).

Rutina și provocările zilnice, stresul, goana pentru îndeplinirea responsabilităților, te  transformă într-un luptător (yang), dar nu îți mai permit luxul de a fi blând cu tine, de a te relaxa, de a fi în contact cu nevoile tale (yin) și de a păstra un echilibru.

Dacă în alte practici yoga este important aliniamentul corpului când faci asanele, în yin yoga este important să lași corpul relaxat, deoarece unul dintre obiective sale este activarea sistemului parasimpatic ( sistemul nervos responsabil pentru relaxare, odihnă și digestie ).

În mod normal, acest sistem parasimpatic devine mai activ în perioadele în care te simți calm, relaxat și în siguranță. Din păcate însă, din diferite motive, la unele persoane el nu se activează nici măcar în timpul somnului.

Tocmai din acest motiv, îți recomand ca în timpul unei practici yin yoga să îți creezi un cadru frumos, relaxant, potrivit ție. Să pui muzică pe placul tău, care să te relaxeze, să aprinzi lumânări parfumate care să fie organice, din ceară de soia și să ai grijă să nu îți forțezi corpul, să nu încerci să faci mai mult decât poate corpul tău în acel moment și te rog să fii prezent. Atât..să fii și să te relaxezi. Așa vei simți înzecit beneficiile pe care această practică ți le poate oferi.

  • Când, de ce și unde am devenit instructor de yin yoga?

Primul meu contact cu yoga a fost în anul 2016, când am urmat o școală de yoga de 3 luni. Apoi am tot cochetat cu asanele și cu meditația. Am încercat mai multe tipuri de Yoga, printre care Ashtanga, Hatha, Aerial și Vinyasa. Fiecare avea câte ceva care îmi plăcea,  însă niciuna nu mă convingea cu adevărat să devin instructor.

În anul 2020, în toiul pandemiei, am avut mai mult timp și tihnă pentru practica mea yoga și așa mi-am dat seama că îmi doresc să predau un tip de yoga lent,  care să potolească “fiara” din oamenii care ajung la mine, de cele mai multe cu dureri, și care să îi aducă în contact cu ei.

Mi-am dorit să predau un tip de yoga care să fie mai aproape de profesia mea de kinetoterapeut,  care să îmbine niște elemente de care eu să mă pot folosi chiar și în practica mea zilnică și pe care să o pot îmbina cu celelalte specializări profesionale pe care le am.

Așa am decis să devin instructor de yin yoga. La scurt timp după ce am decis ce vreau să fac, a apărut și oportunitatea de a începe formarea cu o profesoara din Atena (eu locuiam atunci în Grecia, Salonic).

După 100 de ore de practică yin yoga la cursul de formare din Grecia, în februarie 2021 am devenit instructor de yin yoga în orașul meu de suflet, Salonic.

yin yoga

Au urmat multe ore de practică personală și la scurt timp și primele ședințe de yin yoga în limba greacă,  engleză și apoi română. 

  • Care este diferența dintre yin yoga și alte tipuri de yoga?

”Câteodată, stând pur şi simplul, sufletul adună înţelepciune.”  Anonim

Yin yoga este o practică lentă ca exercițiu,  bazată pe principiile medicinei tradiționale chineze. Principala diferență dintre practica yin yoga și alte tipuri de yoga este abordarea mai meditativă a asanelor (posturile fizice) care sunt menținute pentru perioade mai lungi de timp. Pentru început, asanele pot fi menținute de la 45 de secunde la 2 minute și apoi, treptat, se poate ajunge și la 10 minute.

Spre deosebire de alte stiluri mai “yang” (mai dinamice), asanele din yin yoga se fac doar de pe saltea, fără să fie nevoie să te ridici sau să ai o condiție fizică de invidiat.

Cu acest tip de abordare lent și blând pentru corp, yin yoga aplică un stres moderat asupra musculaturii și  acționează eficient asupra țesuturilor profunde – oase, ligamente, tendoane, fascie , cu scopul de a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea corpului.

Ce beneficii are yin yoga și de ce să o alegi?

  • yin yoga ajută la conexiunea perfectă între corp și minte;
  • activează sistemul parasimpatic și astfel te vei simți mai relaxat și mai calm;
  • diminuează stările de stres și anxietate;
  • îmbunătățește flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor și a coloanei vertebrale;
  • ajută la relaxarea musculaturii;
  • activează în special zona lombară, zona pelvisului și a șoldurilor;
  • eliberează fascia în întregul corp;
  • stimulează detoxifierea naturală a organismului;
  • ameliorează durerile musculare;
  • îmbunătățește circulația sanguină și limfatică;
  • poate ajuta în diminuarea migrenelor;
  • îmbunătățește postura;
  • îți aduce echilibru între yin (calm, relaxare, introspecție) și yang (acțiune, forță, dinamism), pentru a putea să îți menții un stil de viață sănătos.

Într-o rutină plină de agitație, de deadline-uri și de responsabilități, yin yoga este acel moment de liniște la care visăm cu toții. Este acel moment în care corpul și emoțiile își dau întâlnire pe salteaua de yoga și fac cea mai bună echipă. Este acel moment în care beneficiile sale fizice care ajung până la ligamente, fascie, tendoane și articulații se îmbină armonios cu cele emoționale și îți liniștesc atât corpul, cât și gândurile și emoțiile.

Dacă vrei să simți pe piele ta beneficiile practicii yinyoga, scrie-mi AICI și eu voi reveni spre tine cu toate detaliile.