Îmi dai parola de la wi-fi? Te-ai conectat la wi-fi? Dar la instagram? Ai cont de Facebook? Dar Tiktok? La ce platforma de social media te conectezi cel mai des? Ce aplicații mai ai? Dar jocuri?

Dar… La tine… când te-ai conectat?

social mediaTot mai multă lume este conectată la cele mai performate telefoane, ceasuri, laptop-uri,  calculatoare, mai nou la aspiratoare și mașini de spălat… dar tot mai puțină lume are timp să se conecteze cu propriul corp, cu propriile nevoi și cu oamenii dragi din jurul lor.

De ce? Foarte simplu…pentru că social media și tot ce înseamnă aplicații, ne conectează cu oameni din orice colț al lumii. Totul este doar la un click distanță. Se pot forma conexiuni multiple, ca într-o pânză de păianjen, cu un efort minim. Dar din păcate, tot ca într-o pânză de păianjen, social media ne prinde într-un cerc vicios, dacă o lăsăm pe ea să ne folosească, în loc să o folosim noi pe ea.

Și totuși… ce este rău în asta? Că toată această “conexiune” este falsă, ne păcălește creierul și ne “fură” multe ore din viața de zi cu zi, fără măcar să ne dăm seama.

dependent

Faptul că noi, oamenii, suntem ființe sociale și apartenența la un grup ne-a ajutat să supraviețuim ca specie, face ca atunci când suntem în contact cu alți oameni, creierul nostru să secrete dopamină.

Ce este dopamina și ce face mai exact?

Numită și “hormonul fericirii”, dopamina este acea substanță pe care o secretă creierul atunci când facem o activitate care ne place, sau pur și simplu când anticipează activitatea respectivă. Atunci când efectul datorat acelei activități dispare, tindem să căutăm repetarea activității și astfel comportamentul este întărit prin repetare, iar creierul învață că de fiecare dată când are parte de acea activitate, va urma ca recompensă, plăcerea pe care o resimțim. Problema este că atunci când creierul se obișnuiește cu secreția de dopamină, are nevoie din ce în ce mai des de activitatea care îi oferă “fericire”. Este la fel ca atunci când iei anumite pastile pentru mult timp, corpul se obișnuiește cu ele și nu își mai fac efectul. Cam la fel se întâmplă și cu dopamina și cu social media. Cu cât folosim mai des, cu atât nu mai prezintă același interes pentru creier ca la început și creierul “cere” din ce în ce mai mult, pentru a-și primi secreția de dopamină de care are nevoie ca să fie “fericit”.

Dar…  creierul nu face diferența între contactul face to face cu omul și contactul online… și uite așa apare dopamina “falsă” cum îmi place mie să o numesc.

contact uman

De ce totuși este aleasă această variantă “falsă” în favoarea celei reale, cea care nu este în exces și cea care va crea echilibru și nu dependență.

În primul rând pentru că este mult mai simplu și în al doilea rând pentru că multă lume nu știe cum și de ce să înlocuiască un comportament care poate deveni distructiv, cu unul care poate aduce beneficii și recompense nu doar în momentul prezent, ci pentru tot parcursul vieții.

 

Care sunt variantele benefice pentru a-ți stimula creierul să secrete dopamină?

Ei bine, aici intervine profesia, pasiunea mea pentru mișcare și impactul pe care aceasta o are asupra întregului organism, așa că o să vorbesc… așa cum te așteptai probabil… despre mișcare.

Da, exercițiile fizice făcute regulat, la o intensitate medie, remodelează sistemul de recompense din creier, duc la creșterea nivelului de dopamină secretat și la creșterea numărului de receptori de dopamină disponibili în creier.

Așa cum îmi place mie să spun, fiind inspirată de motto-ul din latină “mens sana in corpore sana”, un corp sănătos, este gazda perfectă pentru o minte sănătoasă și pentru emoții echilibrate. 

Mișcarea nu înseamnă un corp de revistă. Mișcarea înseamnă un creier sănătos, o inimă puternică, plămâni rezistenți, artere “curate”, o digestie sănătoasă și eficientă, mișcarea înseamnă flexibilitate și mobilitate, înseamnă să te ții în formă fizică și psihică.

În funcție de tipul de mișcare pe care alegi să îl faci, vei obține beneficii diferite, însă orice ai face, creierul tău va secreta dopamina despre care am vorbit în rândurile de mai sus. Hai totuși să vedem pe scurt, ce beneficii va “primi” creierul tău, în funcție de tipurile de exerciții pe care alegi să le faci: 

    1. Exercițiile cu greutăți – stimulează abilitatea de a construi raționamente complexe și de a face mai multe activități în același timp (multitasking) și totodată este demonstrat că protejarea creierul împotriva afecțiunilor degenerative precum Alzheimer și demență.
    2. Yinyoga – “domolește” sistemul nervos simpatic, cel care se ocupă de “luptă și fugă” și activează sistemul nervos parasimpatic, care se ocupă de relaxare – astfel se diminuează secreția hormonilor de stres – adrenalină, cortizol și crește nivelul hormonilor “de fericire” – dopamină, serotonină, oxitocină. Pe scurt, ajută la diminuarea stărilor de stres și anxietate
    3. Cardio – aceste antrenamente activează hipocampul, acea zona a creierului care controlează, printre altele, memoria.
    4. Antrenamentele de tip HIT (high intensity training) – stimulează secreția de dopamină din creier și reduc secreția hormonilor care sunt “responsabili” pentru dependențe
    5. Stretching – exercițiile de stretching stimulează secreția de serotonină, un alt “hormon al fericirii” care ajută la reducerea nivelului de stres, a anxietății și oferă un plus de energie. 

Indiferent ce tip de exerciții alegi, îți garantez că te vei bucura de beneficiile acestora și starea ta generală se va îmbunătăți, însă ideal ar fi să alternezi toate aceste tipuri de mișcare, în funcție de perioada în care te afli și de nevoile pe care le ai.

Plank

Pentru că sunt un om al soluțiilor, după ce am citit zeci de articole tare interesante despre “detox-ul de dopamină”,  m-am gândit deja să îți propun ceva unic și cu siguranță benefic.

Ce ar fi să înlocuiești 15 minute de social media cu 15 minute de exerciții? Ce exerciții? 

Am și pentru asta o soluție.

Un challenge de 21 de zile, în care eu îți voi trimite câte un video de 10-15 minute cu exerciții – o combinație armonioasă de exerciții terapeutice, exerciții cu greutăți, cardio, stretching  și posturi din yinyoga.

De ce 21 de zile?

Pentru că este durata medie în care creierul poate integra o nouă rutină. Astfel îți poți integra un obicei sănătos în viața ta de zi cu zi.

De ce online? 

Pentru că așa voi ajunge mai ușor la mult mai mulți oameni, nu vei avea nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge într-un loc anume și așa cum spuneam mai sus, acesta este modul în care tu te folosești de tehnologie și nu o lași pe ea să se folosească de tine.

Mai multe detalii găsești pe profilul meu de instagram, unde îmi poți scrie oricând și eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.