Toți suntem yoghini înnăscuți! 

Am cochetat mult timp cu ideea de yoga, până când am ajuns să practic regulat și apoi mi-am îndeplinit unul dintre visurile mele mărețe și am devenit instructor de yinyoga în Salonic, orașul meu de suflet.

yin yoga

Pe parcursul practicii mele personale și profesionale, am auzit de nenumărate ori: “Oare pot eu să fac yoga?” “Nu…yoga nu e pentru mine..eu nu pot să fac așa ceva. “O doamne…yoga?? Nici gând..nu am atât de multă mobilitate.” Știind ce înseamnă cu adevărat yoga, nu am fost nicio clipă de acord cu niciuna dintre aceste afirmații, ba din contra, am încurajat oamenii în dreapta și în stânga să facă yoga și să se bucure de această practică minunată, dar nu am avut cu adevărat argumente când le spuneam: POȚI! SUNT SIGURĂ CĂ POȚI! Asta până când, am avut bucuria să lucrez cu proaspete mămici și să fiu alături de ele în plină perioadă de “bebelușeală” cum îmi place mie să spun. Atunci am început să observ copilașii și… nu mare mi-a fost surprinderea să observ că toate etapele prin care ei trec pentru a-și dezvolta anumite abilități, pentru a învăța să miște diferite părți ale corpului, să învețe să identifice diferite părți ale corpului și să-și exploreze limitele, folosesc posturi din yoga.

Bebelușii trec în mod natural prin diferite posturi de yoga, pe măsură ce trec prin etapele de dezvoltare și… cu toții am fost bebeluși la un moment dat, chiar dacă acum, când ne privim ridurile în oglindă, ne vine greu să credem asta…

Acum hai să ne întoarcem cu ani în urmă… și să începem cu începutul…

În prima parte a vieții unui bebeluș, când stă pe spate și ușor, ușor își descoperă mânuțele și piciorușele, începe să prindă jucării, să se întindă după diverse obiecte și mai apoi, să se prindă de degetele de la picioare, în timp ce stau relaxați pe spate. Pe scurt… ajung foarte ușor în postura Happy Baby Pose.

Odată ce se pot întoarce pe burtă, sau sunt așezați așa pentru “tummy time”, ei încep să își ridice capul și pieptul și uite așa… ajung în următoare postură care îi ajută la dezvoltarea lor motrică – Cobra Pose.

Odată ce se obișnuiesc să ridice capul și pieptul, încep adesea să ridice și brațele și picioarele în același timp, acțiune care îi aduce foarte rapid în postura – Locust Pose.

Dacă ai stat prin preajma bebelușilor, așa-i că ți se pare cunoscut tot ceea ce am descris până acum?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, practicarea posturilor: Cobra Pose și Locust Pose ajuta la îmbunătățirea posturii și la tonifierea musculaturii spatelui și sunt excelente pentru digestie, deoarece stimulează organele interne.

Acum să revenim la “bebelușeală” și la momentul când ei încep să flexeze genunchii în timp ce stau pe burtă în Cobra Pose și uite-așa ajung în postura Child’s Pose, unde își mișcă șoldurile înainte și înapoi trecând cu ușurință din Child’s Pose în Cobra Pose, acesta fiind “avântul” lor, înainte să se ridice ușor ușor în picioare. Înainte totuși de ridicatul în picioare, ei se vor împinge în mâini și în genunchi și vor ajunge în Table Pose, unde începe joaca: “Table pose, Child’s Pose, Cobra pose și invers”… de câte ori? De nenumărate ori, pentru că așa își antrenează articulațiile, musculatura și forța musculară pentru a trece la mersul de-a bușilea și apoi la ridicatul în așexat și mai apoi în picioare.

Practicarea acestor 3 posturi și mersul de-a bușilea integrează partea dreaptă și partea stângă a corpului și a creierului și dezvoltă coordonarea, integrarea senzorială și abilitățile motorii fine și grosiere.

Următorul pas al fiecărui mic yoghin, este să se ridice cu ușurință în așezat și de acolo… începe distracția, o nouă etapă de dezvoltare și o altă serie de posturi cu care se joacă.

Printre primele posturi pe care le face când stă în așezat, este Easy Pose. Cel mai corect Easy Pose pe care l-am văzut până acum, a fost la fiica unei bune prietene, care are doar 9 luni.

 

Așa cum spuneam, din așezat începe distracția și din Lotus pose, pot foarte ușor să ajungă în Butterfly Pose, doar prin apropierea tălpilor una de alta. De aici, postura Forward Fold este doar o joacă pentru ei și poate deveni și pentru noi dacă o practicăm constant și blând, în ritmul corpului și a respirației noastre.

O altă postură pe care am observat-o foarte frecvent la bebelușii care deja stau în așezat și le este extrem de comodă, este Dragofly Pose. 

Și după multă joacă pe spate, pe burtică și apoi în așezat, vine și primul pas spre independență: ridicatul în picioare … dar înainte de asta… bebelușii poposesc puțin Downward dog , ba chiar fac și Walking Downward Dog pentru a-și pregăti corpul și creierul pentru viitori pași pe care îi vor face. Și ca să se mai odihnească puțin atunci când reușesc să se ridicie în picioare… Hop… Ajung în Malasana Pose sau… acea genuflexiune “până jos”  sau… “statul pe vine” care câteodată pare absolut imposibil de făcut.

Toate aceste posturi și cu siguranță și altele pe care eu nu le-am menționat în acest articol, au contribuit, la un moment dat, la dezvoltarea musculo-scheletală a fiecăruia dintre noi. Deși poate pare greu de crezut, cu toții am stat în Happy Baby Pose, toți am făcut un Forward Fold sau un Downward Dog. Toți, fără excepție am fost pentru o perioadă yoghini … deși memoria ne spune ca nu am făcut niciodată yoga și că nu-i de noi.

PlankBa da! Yoga este pentru toți, dacă este făcută blând și dacă este adaptată nevoilor fiecăruia. Yoga aliniază corpul într-un fel în care nu o face niciun alt sport. Yoga oferă fluiditate în corp, în articulații, în musculatură și chiar în organe. 

Yoga este pentru tine, dacă ai un instructor care va adapta posturile în funcție de nevoile tale și dacă tu îți vei respecta limitele corpului și nu vei forța atunci când nu este cazul, dar îți vei ieși din zona de confort atunci când simți că poți.